Egiptul este încă plin de mistere: descoperire fabuloasă a arheologilor la Saqqara

de: Andrei Tilimpea
04 11. 2021

Arheologii din Cairo au descoperit mormântul vechi de 3.200 de ani al trezorierului-șef al regelui Ramses al II-lea, unul dintre cei mai puternici faraoni din Egipt.

Locul de odihnă final al lui Ptah-M-Wia a fost dezgropat în Saqqara, care a fost folosită ca necropolă pentru capitala egipteană Memphis de mai bine de 3.000 de ani.

Saqqara include și alte minuni funerare, inclusiv Piramida lui Userkaf și Mormântul în trepte al lui Djoser, veche de 4.700 de ani, cea mai veche piramidă cunoscută din Egipt.

Arheologul Ola Al-Ajezi a spus că mormântul lui Ptah-M-Wia caracterizează mormintele monumentale din regiune, cunoscute sub numele de temple-mormânt, care includ un edificiu ornat urmat de una sau mai multe curți.

Au fost găsite numeroase blocuri de piatră gravate îngropate adânc în nisip, a adăugat ea, precum și coloane în forma lui Osiris, zeul egiptean al morților.

„Toate aceste piese vor fi studiate pentru a fi puse înapoi în locurile lor originale în mormânt”, a spus Al-Ajezi.

Până acum, în mormânt nu au fost descoperite rămășițe umane.

Egiptul încă fascinează cercetătorii

Inscripțiile din mormântul lui Ptah-M-Wia indică faptul că acesta a deținut mai multe funcții sub Ramses al II-lea, care a domnit între 1279 și 1213 î.Hr., inclusiv trezorier șef și supraveghetor șef al animalelor și ofrandelor la templul faraonului din Teba.

Arheologii au găsit, de asemenea, picturi murale care arată oameni conducând vite și alte animale la sacrificare, care ar putea avea legătură cu ultimul rol.

Al treilea faraon din dinastia a XIX-a a Egiptului, Ramses al II-lea, cunoscut și sub numele de Ramses cel Mare, a extins granițele imperiului până în Siria și a fost cunoscut pentru proiecte de construcție monumentale, cum ar fi extinderea templelor de la Luxor și Karnak.

Explorarea Saqqarei a început la mijlocul anilor 1800, dar descoperirile majore au început în anii 1970 și 1980, sub conducerea lui Sayed Tawfik, arheologul șef al Egiptului și președintele antichităților.

În 2011, o echipă de excavare din necropolă a descoperit aproape opt milioane de mumii de câini lângă un templu dedicat lui Anubis, zeul cu cap de câine al lumii de dincolo.

Șapte ani mai târziu, arheologii au descoperit mormântul lui Wahtye, un mare preot, decorat cu hieroglife și statui datând de mai bine de 4.400 de ani.

În septembrie 2020, arheologii de la Saqqara au descoperit o peșteră plină cu peste 100 de sicrie de lemn, cel mai mare număr găsit vreodată în Egipt.